Glutenfrie råvarer - kjekt å vite

Glutenfrie råvarer - kjekt å vite

Glutenfrie matvarer har normalt lavere andel fiber, og fullkorn, enn de vanlige melsortene. Dette skyldes at glutenfritt mel naturlig har et lavere fiberinnhold enn hvete, rug, bygg og havre. Det er derfor viktig, og lurt, å være litt ekstra bevisst over næringsinnholdet i de produktene du velger, om du må leve glutenfritt. Over tid er det jo vesentlig at du gjennom en glutenfri kost også får dekket ditt daglige behov av fiber og fullkorn. Et lite tips her er å sjekke hvilke ingredienser som brukes samt næringsinnholdet.

Glutenfrie råvarer er ikke alle like gode hverken på smak, bake egenskaper eller næringsinnhold. Men det er mange glutenfrie råvarer med fantastiske egenskaper, og næringsinnhold i tillegg til at de smaker godt i ulike sammensetninger. Under har jeg listet opp litt ulike råvarer som jeg bruker mer eller mindre av i mine mikser.

Bokhvete

Bokhvete er en urt som tilhører gressfamilien og har litt nøtteaktig smak. Det er frøene, eller mer korrekt frukten som spises, og de forekommer i hel form og malt til mel som da hel bokhvete, bokhveteflak eller bokhvetemel. Bokhvete ligner på de mer kjente vanlige kornslagene i sin sammensetning og har en høy ernæringsmessig verdi og er rik på mineraler, vitaminer og antioksidanter. Bokhvete har høy andel av protein i tillegg til kostfibre. I tillegg inneholder bokhvete viktige mineraler som jern, fosfor, kalium og magnesium, men også kalsium. Med andre ord en råvare som er verdt å inkludere i ett glutenfritt kosthold. 

Bokhvete egner seg best til bakst i en kombinasjon med andre glutenfrie melsorter. 

Bokhvete finner du i følgende mikser fra Det Glutenfrie Verksted; Fiberbrød, Brød, Vafler, Musli med Chia, Nistebrød, 2 pk Brødskiver Grov og Eltefritt Brød.

I tillegg har vi økologisk Fullkorn Bokhvetemel i rent mel i posen serien.

Hirse

Hirse er en gruppe små kornslag med runde frø og regnes som en av de eldste kornsortene. Hirse er særlig rik på kisel (silisium) og inneholder også mye magnesium, fosfor, kalium, jern og fluor. Fettinnholdet er omtrent som hos havre. Hirsemel er helt glutenfritt og er derfor et godt alternativ for deg som er på jakt etter glutenfrie

matvarer. Frøene er milde på smak og minner litt om smaken på mais og smør. Hirse fås i avskallet hirse, malt hirse, puffet hirse og hirsemel. 

Hirse finner du i følgende mikser fra Det Glutenfrie Verksted; Brownies, Vafler, Brød, Eltefritt Brød og Søt Bakemiks.

Quinoa

Quinoa er rik på fiber i tillegg til at det inneholder essensielle aminosyrer. Quinoa er også rik på magnesium, folat og riboflavin, og er en spesielt god kilde til mangan. Smaken er litt nøtteaktig og du får quinoa som frø, flak eller mel. 

Quinoa finner du i følgende mikser fra Det Glutenfrie Verksted; Pizzabunn, Müsli med chia og Nistebrød. I tillegg har vi økologisk Quinoa mel i rent mel serien.

Havre

Havre er naturlig glutenfritt og veldig næringsrikt. Selv om havre er naturlig glutenfritt sørger jeg alltid for å kjøpe den som er merket glutenfri – bare for å være på den sikre siden. Alle miksene til Det Glutenfrie Verksted som inneholder havre har selvfølgelig tatt hensyn til dette. Havrens innhold av vannoppløselig fiber og proteiner gir deg en langsom fordøyelse og en mer langvarig metthetsfølelse. Havre kan også bidra til å redusere blodsukker- og insulin nivåene. Havre inneholder blant annet jern, sink, vitamin B og E, mangan og selen. Havre har en naturlig søt smak som gjør at den passer godt til brød og grøt.

Havre finner du i følgende mikser fra Det Glutenfrie Verksted; Brød, Knekkebrød, Müsli med bær, Nistebrød, Sjokoladekake og Eltefritt Brød.

Chiafrø

Chiafrø er frøene fra en plante i myntefamilien, Salvia Hispanica. Planten kommer opprinnelig fra Mexico og Guatemala og brukes i næringsrike drikker, og som mat i Sør- og Mellom-Amerika. Ordet chia betyr oljete, og nettopp det betegner disse bittesmå frøene som kan absorbere hele tolv ganger sin egen vekt i væske. Chiafrøene består av om lag en tredjedel fett hvorav mye er essensielle fettsyrer (plantebasert omega-3 og omega-6). Vel så stor del av frøene består av kostfiber, og de inneholder også en del proteiner, vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioksidanter. Chiafrøene smaker egentlig ingenting men de har viktige næringstoffer som gjør de interessante.

Chiafrø finner du i følgende mikser fra Det Glutenfrie Verksted; Brød, Müsli med Chia og Eltefritt Brød.

Linfrø 

Linfrø er en utmerket kilde til fiber, Omega-3 fettsyrer og antioksidanter. Linfrø varierer fra en gylden brunfarge til rødbrun farge. 

Linfrø finner du i følgende mikser fra Det Glutenfrie Verksted; Brød, Fiberbrød, Knekkebrød og Eltefritt Brød.