Mine TIPS

Mine tips tar utgangspunkt i mitt eget liv, og min egen hverdag, som cøliaker i tillegg til det å ha barn med cøliaki.

Noen utfordringer oppleves større enn andre, men etterhvert som man blir tryggere og finner løsninger så vil jeg si at det går seg til. Jeg håper likevel at denne tips-siden kan gjøre din hverdag litt enklere og kanskje du kan finne noe motivasjon gjennom mine erfaringer. Er det ting du er usikker på så send meg gjerne en melding. Din undring over et tema er du sikkert ikke alene om, og ved å dele tips her så kan vi sammen hjelpe flere. Glutenfritt, så enkelt og så godt!

 • Bilde av Monica
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted
  Kampen for gode alternativer

  Våren 2014 ble det enklere for norske cøliakere og glutenintolerante å spise sunt, næringsrikt og glutenfritt. Dette var året da Det Glutenfrie Verksted inntok norske dagligvarebutikker. I dag er produktene blitt manges favoritter, både til hverdag og til fest, men reisen hit har vært lang og til tider krevende for Monica, gründer og skaper av Det Glutenfrie Verksted.

  Les mer
 • GLUTENFRI HVERDAG
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted
  Fem tips til en glutenfri hverdag

  Å få beskjed om at du har glutenintoleranse eller cøliaki kan oppleves som en blanding av lettelse og sorg. Det kan være en lettelse å endelig få svar på hvorfor du har hatt så lite energi i det siste, men for mange melder også sorgen seg. Tenk på alt du ikke lenger kan spise! Det er lett å trekke slutninger om at tiden med taco, lasagne, brødmat og godteri er forbi, men det er heldigvis ikke helt sant. Jeg gir deg mine aller beste tips til hvordan du kan ha en enkel, sunn og god hverdag med et glutenfritt kosthold.

  Les mer
 • Kaker
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted
  Glutenfri barnebursdag

  Skal du arrangere glutenfri barnebursdag? Eller har et av barna dine cøliaki og skal i bursdag snart? Da er dette innlegget skrevet til deg. Kanskje det blir enklere om du viser til dette innlegget så får foreldrene som arrangerer bursdagen litt hjelp på veien.

  Mange foreldre ønsker å tilpasse bursdagen til de små med allergi, men kjenner at det føles vanskelig og at det stresser dem. De kan jo ikke servere den kaken de alltid baker og som de vet slår an. Og kan man servere pølser?!?

  Les mer
 • Barn med cøliaki
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted
  Barn med cøliaki

  Hjelp, tenker du kanskje når barnet ditt får diagnosen. Men ikke få panikk, man kan leve et godt liv med cøliaki. 

  I min familie så startet det hele med at jeg fikk cøliaki, og så 1,5 år senere så fikk eldstemann også påvist cøliaki. Jeg må være helt ærlig å si at da jeg selv fikk diagnosen så var det egentlig litt godt for da fikk jeg jo en forklaring på hvorfor formen hadde vært så dårlig og energien så lav. Men da eldstemann også fikk diagnosen så var det en litt annen reaksjon. Først kom skyldfølelsen, men etterhvert å ble det jo enklere for oss begge så lenge vi var halve familien som nå måtte leve glutenfritt. I dag vil jeg si at vi lever glutenfritt, hvertfall på hjemmebane, alle sammen.

  Les mer
 • Forskningsbilde
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted
  Ny forskning som gjør livet lettere?

  Januar 2018 innledet Det Glutenfrie Verksted et samarbeide med forskerne på UiO. For hver pose solgt av mine mikser går det kr 1,- til forskning på cøliaki. Håpet er at det skal bidra til å gjøre vår hverdag litt lettere.

  Mer informasjon kommer fortløpende...

  Les mer
 • Ut på tur
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted
  Ut på tur

  Hjelp! Vi skal på ferie, men hvor skal vi dra når to av oss må leve glutenfritt? Hva finnes av alterntiver? Får kan kjøpt glutenfrie produkter? Spørsmålene er maaaange og frustrasjonen og usikkerheten like så. 

  Nå har det gått noen år siden min første tur ut av landet etter at jeg fikk cøliaki men at det gikk bra er ikke min fortjeneste alene. Turen gikk til Frankrike, og vi skulle på sommerferie med en annen familie. Vi leide hus sammen slik at det var enklere å lage mat selv samtidig som barna kunne løpe fritt omkring, og vi hadde mulighet til å ha besøk av andre venner som holdt til i nærheten. Jeg synes det gikk ganske bra, men påminnelsen og uroen om at jeg hele tiden var på jakt etter glutenfrie alternativer gjorde det faktisk ganske frustrerende og ikke helt den ferien jeg muligens hadde sett for meg...

  Les mer
 • GLUTENFRI GJÆRBAKST
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted
  Hvordan lykkes med glutenfri gjærbakst?

  Ja det er faktisk mulig! 

  Et lite triks når en skal bake boller er god tid. La deigen heve godt slik at resultatet blir så luftig og smakfullt som du forventer deg. 

  En pose med Bolle miks gjør det litt enklere for deg slik at du slipper å ha alle de tørre ingrediensene i hus. Min Bolle miks har i tillegg mindre andel sukker og er kun søtet med rårørsukker, i tillegg til at den har både sammalt hirse, sammalt rismel og malte loppefrøskall som bidrar til økt andel kostfiber. Ønsker du søtere bakst er det enkelt for deg å tilsette mer sukker, alternativt litt ekstra kardemomme.

  Les mer
 • Glutenfrie råvarer - kjekt å vite
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted
  Glutenfrie råvarer - kjekt å vite

  Glutenfrie matvarer har normalt lavere andel fiber, og fullkorn, enn de vanlige melsortene. Dette skyldes at glutenfritt mel naturlig har et lavere fiberinnhold enn hvete, rug, bygg og havre. Det er derfor viktig, og lurt, å være litt ekstra bevisst over næringsinnholdet i de produktene du velger, om du må leve glutenfritt. Over tid er det jo vesentlig at du gjennom en glutenfri kost også får dekket ditt daglige behov av fiber og fullkorn. Et lite tips her er å sjekke hvilke ingredienser som brukes samt næringsinnholdet.

  Les mer
 • Bilde av Monica og Lyngstad
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted
  Det Glutenfrie Verksted og Godt for magen

  Som sikkert flere av dere vet har jeg helt siden jeg lanserte de første bakemiksene til Det Glutenfrie Verksted fått gode omtaler av Julianne Lyngstad, damen bak hele 3 bøker om sensitiv mage, bloggen Godt for magen i tillegg til at hun har en master i samfunnsernæring og selv har irritabel tarm. Så hun vet hva hun snakker om!!

  Les mer
 • Matpakke
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted
  Tips til skolestart og det å flytte hjemmefra

  Sommern går mot sin slutt og skolestart står for døren. For noen handler det om å flytte hjemmefra og starte studier i en ny by. Jeg har samlet noen tips som kan være en hjelp på vein til en glutenfri, god matpakke samt start på studenttilværelsen..

  Les mer