Bilde av Monica

Kampen for gode alternativer

Våren 2014 ble det enklere for norske cøliakere og glutenintolerante å spise sunt, næringsrikt og glutenfritt. Dette var året da Det Glutenfrie Verksted inntok norske dagligvarebutikker. I dag er produktene blitt manges favoritter, både til hverdag og til fest, men reisen hit har vært lang og til tider krevende for Monica, gründer og skaper av Det Glutenfrie Verksted.

En personlig fortelling

Historien til Det Glutenfrie Verksted begynner lenge før de første produktene var å finne i butikkhyllene. Det hele begynte med at Monica selv ble diagnostisert med diabetes type 1 i tjueårene. Det førte til at hun ble nødt til å legge om til et tilpasset kosthold og være svært bevisst hva hun fikk i seg.

Da hun passerte førti år, var livet tungt og vanskelig. Hun opplevde at kroppen var tappet for energi og hun var trist og lei seg helt uten grunn. Etter flere runder med seg selv og helsevesenet, ble det slått fast at hun hadde levd med ubehandlet cøliaki i flere år. Endelig hadde hun svaret på hvorfor livet hadde føltes så tungt og vanskelig. Tiden som fulgte bar preg av lettelse, men gleden fikk en demper på seg da det gikk opp for henne hvor dårlig utvalget av glutenfrie alternativer var.

Tar saken i egne hender

Når Monica hadde lest seg gjennom alle ingrediensene i produktene i butikken og slått fast at det meste hun kunne spise var næringsfattig og fullt av sukker og stivelse, begynte hun å eksperimentere på kjøkkenet. Som diabetiker var hun fullstendig avhengig av et næringsrikt og sunt kosthold, og det var uaktuelt å nøye seg med dårlige, glutenfrie alternativer.

I disse årene var det mye frem og tilbake på kjøkkenet for å finne de aller beste alternativene. Det nye kostholdet ga mer energi og Monica hadde overskudd til et møte med dagligvarebransjen. Hun var helt sikker på at hun hadde testet seg frem til produkter som ikke bare gjorde hennes hverdag bedre og enklere, men som også kunne forbedre andres. Møtet med dagligvarebransjen gikk bra og våren 2014 så de fire første produktene fra Det Glutenfrie Verksted dagens lys og fikk sin plass i butikkhyllene.

Mindre sukker, mer fiber

Målet til Det Glutenfrie Verksted er fortsatt å lage sunne, glutenfrie alternativer med mindre sukker og mer fiber. Det å ha et tilpasset kosthold skal ikke gå på bekostning av smaksopplevelsen. Det skal være like spennende og sunt å ha et glutenfritt kosthold som det er å ha et vanlig kosthold.

Utvikling av produkter

Da Monica skulle produsere produkter til Det Glutenfrie Verksted, tok hun først og fremst utgangspunkt i hva hun selv savnet i hyllene. Så skjedde det noe som sørget for en videreutvikling av Det Glutenfrie Verksteds produktkatalog: eldstesønnen til Monica fikk også påvist cøliaki. Da ble det plutselig vel så viktig at det var enkelt å lage pizza og cookies uten gluten, som at det var enkelt å lage godt brød.

Å gi noe tilbake

Bare ett år etter at de første produktene var å finne i butikkhyllene, mottok Det Glutenfrie Verksted prisen for Årets glutenfrie bedrift. Året etter, i 2016, fikk bedriften en pris for pakningsdesignet av Kreativt Forum. Som en takk for at produktene har blitt så godt tatt imot av forbrukerne, ønsket Det Glutenfrie Verksted å gi noe tilbake. Derfor doneres én krone per kjøpte bakemiks til forskning på cøliaki ved Universitetet i Oslo. Prosjektet hadde oppstart i januar 2018 og innen året var omme hadde det allerede blitt samlet inn nok penger til at Universitetet kunne investere i en lab-sentrifuge og reagenser som skal hjelpe forskerne med å finne sykdomsrelevante immunceller rett fra blodprøver.

Den nye lab-sentrifugen er en sentral del av arbeidet som gjøres ved instituttet og forsøkene som gjøres med materiale fra pasientprøver. Instrumentet sikrer at prøvene holder den temperaturen de skal og sørger for at de holder seg på plass i prøverørene når de sentrifugeres. Dette er viktig for analysene som skal utføres senere.

Les mer om forskning på cøliaki her.

Finn produktene i din lokale butikk

Det Glutenfrie Verksteds produkter er å finne i de aller fleste dagligvarebutikker rundt om i landet. Du finner dem som regel i fri for-hylla eller i den glutenfrie avdelingen. Hvis du ikke finner dine favoritter i lokalbutikken, kan det være lurt å spørre etter dem. Ofte velger butikken å ta inn produktene kundene ønsker seg. Du finner også Det Glutenfrie Verksteds produkter hos flere norske nettbutikker. Her finner du en oversikt over hvor du kan kjøpe produktene.

Psst! Våre produkter kan spises av alle som går på FODMAP-dietten. Les mer om Det Glutenfrie Verksteds samarbeid med Julianne Lyngstad og Godt for magen her.

Kontakt meg gjerne

Ikke nøl med å gi din tilbakemelding eller spørre om råd og tips til hvordan du kan leve enkelt, sunt og glutenfritt. Kontakt Det Glutenfrie Verksted på e-post eller ring 951 05 086.